Op 5 juli waren we uitgenodigd bij de damesgroep die op de woensdag wekelijks bij elkaar komt in het wijkcentrum De Brug. Ze doen daar allerlei leuke activiteiten en deze keer was het kijken naar traditionele kleding die de naaisters vermaakt hebben en naar zelfgemaakte kleding.  Leuk om te doen en leuk om naar te kijken.


Sinds een jaar zijn we wekelijks aan het naaien van 11.30 tot 13.30 uur.  Van Heekstraat 13.

Het onderstaande kussen project staat op dit moment op een laag pitje, we delen uit wat we hebben gemaakt maar maken geen nieuwe kussens meer. Wel zijn we doorgegaan met een naai workshop elke dinsdag. We starten deze bijeenkomsten met een half uur Nederlands oefenen waar ook Oekraiense dames aan meedoen, na het half uur gaan degene, die willen  naaien naaien, de anderen gaan door met Nederlands oefenen. Weet je welkom,

 

24 oktober 2020

Naar aanleiding van de week van geluk hebben  stichting Meredia en De Weerklank samen het initiatief genomen om kussens van het kussenproject van Meredia te bezorgen bij mensen die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken.

Het is extra leuk dat leerlingen van het Stedelijk Gymnasium in het kader van hun maatschappelijk stage deze kussens wegbrengen. (Weet u iemand die wellicht ook prijs zou stellen op deze vorm van aandacht, bel Rita v.d. Eijk (06 3039 4289 ) of Hans v.d. Linden (06 49430951).

steuntje in de rug

 

                                                       Kussenproject: “Hoe zit het bij ons thuis?”

Wat is het kussenproject?

Het kussenproject is een project waarbij kussenhoezen worden gemaakt. Bij het maken van de kussens laten mensen iets  zien van hun creativiteit en van hun cultuur.  Als de voorkant van een kussen klaar is , naaien we  er een achterkant aan in een kleur van de regenboog. Daarna wordt het kussen uitgereikt aan iemand die een steuntje in de rug kan gebruiken, zowel letterlijk als figuurlijk.  Aan elk kussen komt een lintje met de naam “Hoe zit het bij ons thuis?”. Deze naam hebben we gekozen om aan te geven dat we belangstelling hebben voor het verhaal van de mens, die een kussen krijgt.

Wie krijgt een kussen?

Iedereen, die zich verdrietig voelt kan een kussen krijgen, maar ook mensen waar b.v. pas een baby is geboren. Of een nieuwe Schiedammer krijgt er een als welkomgeschenk.

In de praktijk blijkt dat veel kussens naar de nieuwe Schiedammers gaan om ze welkom te heten hier in Schiedam.

Wie maken de kussens?

Mensen die het leuk vinden om te naaien, te borduren , of op een andere manier bezig te zijn met textiel. Er zijn diverse groepen actief, maar er kunnen nog meer mensen meedoen, omdat dit een tijdloos project is.

Hoe doe je mee?

Elke woensdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur zijn we te vinden in het inloophuis De Weerklank, Corn. Van Zanten plein 51. Met een groepje werken we daar aan het maken van de bovenkanten van de kussens. Als dit klaar is dan gaan de bovenkanten naar Janny Gille of Janneke van Apeldoorn, die de achterkant en de kussens van vulling voorzien.

Stichting Meredia levert de basisspullen aan, zoals de voorkant en materiaal waarmee gewerkt kan worden. Heb je zelf materiaal dan is dat ook goed natuurlijk. De achterkant en de vulling van de kussens levert stichting Meredia ook aan. Mocht je niet zelf de achterkant willen maken, dan zorgt de stichting daarvoor.

Kosten?

Tot nu toe zijn er geen kosten aan verbonden , omdat we van de gemeente Schiedam, Fonds Schiedam Vlaardingen, persoonlijke giften alsmede een gift van de vrijzinnigen Schiedam hebben ontvangen.