Op 27 augustus mochten we in samenwerking met gemeentelijk museum en stichting Zona Franca welkom geschenken uitdelen aan nieuwe schiedammers. Nadat we een rondleiding door het museum hadden gehad.


Lees hier de nieuwsbrief (juli 2023) van de manifestgroep: Schiedam Verwelkomt Vluchtelingen


Op 2 juli zijn we met een goed gevulde bus naar Hoek van Holland geweest, dit uitje werd ons aangeboden door de Stichting Staduit.

Het was ontzettend leuk, we hebben zitten kleien, allemaal zee figuren gemaakt. We hebben gewandeld en mochten bepaalde bloemen plukken, waar later thee van werd gezet.

Aan de waterlijn kregen we uitleg over schelpen en over wat duizenden jaren geleden daar terecht is gekomen en nu nog wordt gevonden. Het was een feestdag mede dankzij het mooie weer.


Zaterdag 15 maart was er een maatjesbeurs in de bibliotheek georganiseerd door KLIK. We hebben leuke, positieve contacten en gesprekjes gehad.

 

Dit voorjaar hebben we weer een nieuwsbrief gemaakt, klik hier om deze te lezen.

21 maart 2023

De internationale dag tegen racisme en discriminatie hebben we met elkaar beleefd in het gebouw van het apostolisch Genootschap. Mbarak vanuit Syrie, vertelt hoe het nu met hem gaat .Lana Bekirova en haar man pas kort in Nederland vanuit de Krim vertellen hun verhaal. De expositie Halte wordt geopend.

Al met al een inspirerende, hoop gevende bijeenkomst, waarbij een traan en een lach aanwezig waren.

 

de hele groep

de groep

Deze expositie is te zien op

zaterdag 25 maart van 10.00 uur tot 12.00 uur en 14.00 uur tot 16.00 uur

zondag 26 maart van 14.00 uur tot 16.00 u ur

dinsdag 28 maart van 19.00 tot 21.00 uur

zaterdag 1 april van 10.00 uur tot 12.00 uur en van 14.00 uur tot 16.00 uur.
Lindeijerstraat 5

 

 

 

0p 19 februari hebben we aan 14 gezinnen een welkom georganiseerd in het Stedelijk museum Schiedam, samen met Juan Heinsohn van stichting Zona franca. We werden allemaal hartelijk ontvangen en kregen eerst een rondleiding door het museum met uitleg, waarna per gezin een ingelijste prent met handtekening, een boekje voor kinderen over Schiedam en natuurlijk de welkomkussens van Meredia, gemaakt door vrijwilligers uitgedeeld zijn. Al met al een geslaagde middag.

aandacht voor de gids schilderij Rooskens welkom kussens

 

 

 

 

10 december , dag van de rechten van de mens. We vieren dit met een mooi programma in  Hotspot-Hutspot.Voor meer info zie bijgaande flyer

 6 december wordt ons Manifest Maak Plek met inmiddels 25 organisaties , die ondertekend  hebben, besproken in de gemeenteraad

 

Schiedam moet meer vluchtelingen opnemen. Zie de rubriek ‘onder ogen’ op schie.nu. ”Klik hier”

Ter gelegenheid van 20 juni ( internationale dag van de vluchteling ) hebben we op 18 j uni een dag in de Speelpolder WIJLand kunnen organiseren.

Om 12.30 uur vertrekt er vanaf Noordvest  20 een bus richting de speelpolder, ook word je weer teruggebracht naar dit punt.
Aanmelden erg gewenst vanwege de aantal plaatsen in de bus. Aanmelden via rita@meredia.nl

Voor meer informatie zie bijgaande flyer, die we ook in het Oekraïens hebben vertaald,  mocht je Oekraieners weten te wonen in je omgeving geef het door. Bij voorbaat dank.

 

Oproep , ga eten bij Hotspot Hutspot schieham   In de nieuwsbrief staat alles nog eens op een rijtje.

Nieuwsbrief maart 2022

Maandag 21  maart, internationale antidiscriminatie dag

In het Wenneker Cinema vertonen we de documentaire Flee . Inloop 19.30 uur.

20.00 uur lezing anti discriminatie en anti racisme nu

20.15 start documentaire .

Voor recensie o.a. : https://www.nrc.nl/nieuws/2022/03/01/ontbering-offer-trauma-en-jean-claude-van-damme-a4095531

Entree gratis dankzij het De Groot fonds, wel is er een mogelijkheid te doneren voor Oekraïne

21 maart internationale dag antidiscriminatie

Uitnodiging

Zaterdag 19 juni 2021

In het kader van de Internationale Dag van de Vluchteling nodigen we jullie uit om zaterdag 19 juni 2021 samen met ons een Midden-Delfland dag, één dag voor de natuur, mee te maken!

Om 10.30 uur staat vlakbij het kantoor van VluchtelingenWerk, Noordvest 20A te Schiedam, de bus van het Lentiz College klaar om ons naar de Natuur-en Milieu Educatie centrum (NME) op de Harreweg 10, Schiedam, te brengen. Uiteraard kun je ook op eigen gelegenheid naar het NME-gebouw komen.

We zijn welkom vanaf 11.00 uur. Daar wordt ons uitleg gegeven over hoe het leven er in de poldersloot uitziet, zoals dat van allerlei waterdiertjes. Van dichtbij gaan we het allemaal bekijken. Met een schepnet kunnen we waterdiertjes vangen.

Rondom het middaguur is er een lunch voor alle deelnemers. Daarna gaan we in groepjes van 6-8 personen via het ‘Beleefpad’ naar de speelpolder ‘WIJland’ wandelen. Daar is een muzikaal optreden van Ko de Boswachter. We kunnen in het wild bloemen plukken en natuurkunst leren maken, ook zijn er diverse speelwerktuigen. Bij heel mooi weer kunnen we ook in het water plonzen. Dus het is dan zonnig, lekker warm, neemt je zwembroek mee!

Na deze ontspannen en leuke dag gaat ieder op eigen gelegenheid weer terug naar huis; met de tram of lopend. De halte Bachplein van tram 21 is vlakbij.

Wilt u meedoen?

Stuur a.u.b. – voor 16 juni – een email naar Rita en laat ons weten met hoeveel volwassenen en of kinderen u op 19 juni komt. E-mail: rita@meredia.nl   

Ook graag aangeven of je gebruik maakt van de bus.

In december 2020 hebben we weer een nieuwsbrief uitgebracht. Als je verder wilt lezen klik hier:

Nieuwsbrief december 2020

Mondkapjes

Dankzij de vele kopers van mondkapjes konden wij een mooi bedrag aan de voedselbank schenken. Zie onderstaand filmpje van Jan-Willem de Boer.

De kapjes worden nog steeds gemaakt, ze kosten € 5,– per stuk, een deel voor de makers en een deel voor een goed doel.

https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3DsNvnC8BAv-g%26feature%3Dshare&h=AT2Pu7mPIKd-A4-3pVnhT7T2ohf5chvRUwgO4z9KNnDdOUIe1D9W7-fkZg2zIPVBJsSQDUQaodrSbYF_LyPWdNeaVBzQgA1ZPDQPUtekypxRq-YmrlVXmeKkjBLfhkj5Ug&s=1

Mondkapjes gemaakt door statushouders.

Een aantal statushouders maken mondkapjes waar een tissue of iets anders in kan. Ze kosten  € 5,00 per stuk en zijn te bestellen bij stichting Meredia.  rita@meredia.nl . Mocht u nog geen mondkapje hebben gekocht, koop ze dan via stichting Meredia en/of leden van de manifest groep SchiedamVerwelkomtVluchtelingen.

Onderstaande motie is op 10 maart 2020 aangenomen.

motie opnemen 500 kinderen
aandacht voor vluchtelingenkinderen
oproep

de motie is aangenomen

Flyer 10 december op A4, Schiedam

UITNODIGING

Woensdag 11 december 2019 organiseert de Manifestgroep Schiedam Verwelkomt Vluchtelingen in het Wenneker Cinema, Vijgensteeg 2, 3111 PT Schiedam een programma in het kader van de Internationale Dag van de Rechten van de Mens (10 december).

De manifestgroep staat dit jaar stil bij de actuele situatie in Syrië. De documentaire, eerder te zien geweest bij 2Doc BNNVARA: ‘Stad van twee lentes’ wordt vertoond.

Gratis entree, vooraf wel opgeven bij schiedamverwelkomtvluchtelingen@meredia.nl

UITNODIGING

Op zaterdag 7 september is de opening van onze expositie Ik Wens je in het Apostolisch Genootschap, Lindeijerstraat 5, 3121JB Schiedam. Aanvang 16.00 uur.

De schilderijen die we exposeren zijn gemaakt door een schildersgroep van stichting Meredia, o.l.v. Juan Heinsohn van stichting Zona Franca.
We hebben geschilderd naar aanleiding van het gedicht Ik Wens je van de Tsjechisch-Nederlandse dichteres en vertaalster Jana Beranová.

We zijn er blij mee dat zij  zelf op 7 september aanwezig kan zijn. Met het voordragen van haar gedicht wordt de tentoonstelling geopend.

Onder het genot van een drankje en wat lekkers gaan we daarna met elkaar in dialoog over deze schilderijen en het gedicht.

Weet je welkom.

Hartelijke groet,

namens de organisatie groep, Wil Dullemond , Ineke v.d. Boom, Juan Heinsohn, Rita v.d. Eijk

Interview voor 20 juni

Uitnodiging voor 20 juni 2019 de  internationale Vluchtelingendag

Interview voor 20 juni

 

 

 

Nieuwsbrief


vluchtelingen

De derde nieuwsbrief is uit.  klik hieronder, veel leesplezier

http://www.meredia.nl/wp-content/uploads/Nieuwsbrief-3-maart-2019-Manifestgroep-Schiedam-1.pdf

20 juni 2019 wordt er samen met stichting Meredia en statushouders vanuit het Trefpunt een avond georganiseerd.

Radio interview: international day of happiness 2018

Nacht van de vluchteling 2018

Lees meer

 

Schiedam verwelkomt vluchtelingen

In oktober 2015 hebben enkele bezorgde Schiedammers het initiatief genomen om zich te organiseren en het Manfiest ‘Schiedam Verwelkomt Vluchtelingen’ op te stellen en te publiceren. Met dit initiatief wil de werkgroep burgers uit de stad motiveren een positieve houding ten aanzien van vluchtelingen aan te nemen en zich nadrukkelijk uit te spreken voor het realiseren van een welkom gevoel, door middel van allerlei informatieve, sociale en culturele activiteiten. Hiermee beoogt de werkgroep het draagvlak voor vluchtelingen, de bereidheid tot vrijwilligerswerk, evenals een bijdrage aan de opvang van vluchtelingen, te vergroten. Het Manifest ‘Schiedam Verwelkomt Vluchtelingen’ is tot heden ondertekend door meer dan 250 mensen en organisaties.

 

 

Manifest lezen klik hier

 

Manifest tekenen:

 

1. Klik hier

2. Vul het antwoordformulier in

3. Mail het antwoordformulier naar schiedamverwelkomtvluchtelingen@meredia.nl

 

PERSBERICHT

Zondag 10 december dag van de rechten van de mens. 

Flyer A4 10 december 2017, Manifestgroep Schiedam

Wijkcentrum De Brug, Heijersmansplein .

Op 10 december hebben we weer de dag van de rechten van de mens. Wij willen dit jaar aandacht besteden aan kinderen toegespitst op vluchtelingenkinderen. We organiseren een familie dag in wijkcentrum de Brug. We starten om 13.00 uur met een lunch. Na een gezamenlijk spel met jong en oud gaan de kinderen o.l.v. Juan Heinsohn schilderen en de volwassen gaan met elkaar in dialoog, waarbij we kijken naar een film van Amnesty International over kinderrechten. De film gemaakt door leerlingen van diverse basisscholen in Schiedam over vluchtelingen kinderen wordt eveneens vertoond.

Dinsdag 20 juni 2017, 20.00 uur, vrij entree

Internationale Dag van de Vluchteling

Wijkcentrum Dreesplein

Dr. Willem Dreesplein 2, Schiedam, 010 4738671

Medemenselijkheid, een zoektocht

“De huidige vluchtelingencrisis laat weinig ruimte voor humaniteit en wordt vooral uitgevochten op economische argumenten en angst voor vreemdelingen. Miljoenen mensen worden heen en weer geslingerd in een eindeloos debat over quota en budgetten”. Op dinsdag 20 juni, de Internationale dag van de vluchteling, staan we in Schiedam stil bij de opvang van vluchtelingen en de noodzaak van medemenselijkheid.

De Opvang

Er zijn op dit moment meer dan 65,3 miljoen mensen die uit hun huis, stad, of land zijn gevlucht. Een recordaantal van 40,8 miljoen mensen is ontheemd in eigen land. 21,3 miljoen vluchtelingen en 3,2 miljoen asielzoekers kwamen terecht in ontwikkelde landen.

Schiedam huisvest gemiddelde 100 vluchtelingen per jaar. Met de inzet van vele organisaties en vrijwilligers, is Schiedam bezig vluchtelingen te huisvesten, begeleiden en helpen zich aan de nieuwe realiteit aan te passen.

Op 20 juni zal Burgemeester Lamers de aanwezigen informeren over wat Schiedam het afgelopen jaar heeft kunnen betekenen voor vluchtelingen.

In Procedure

Na huisvesting en inburgeringstraject, is de familiehereniging een van de belangrijkste momenten voor vluchtelingen. Om een indruk te geven wat de familiehereniging betekent voor veel vluchtelingen en het belang van dit moment in hun nieuwe leven, projecteren we in het programma van 20 juni de documentaire In Procedure van regisseur Jiska Rickels.

De film vertelt het verhaal van Hassan, een vader die is gevlucht naar Nederland om zijn gezin te redden. Via audioberichtjes staat hij in contact met zijn vrouw Fadia en zijn kinderen, waaronder zijn ernstig zieke dochter Yomna (15). Terwijl Hassan wacht op de uitslag van zijn procedure vraagt Yomna hem wanhopig wanneer ze zich bij hem kunnen voegen. Intussen wordt de situatie in Syrië steeds grimmiger. Waar vorig jaar nog bij velen onbegrip heerste over de vlucht van al die mannen alleen, zonder hun gezin, laat de film zien dat Hassan een beslissing neemt die elke vader zal herkennen.

Na de film volgt een gesprek/discussie onder leiding van Bart de Leede. De belangrijkste vraag hierbij is: wat kunnen wij als Schiedammers betekenen voor mensen hier in de stad die in dergelijke omstandigheden verkeren.

Iftar maaltijd

De avond wordt afgerond met een eenvoudige Iftar maaltijd.

Manifestgroep Schiedam Verwelkomt Vluchtelingen

De Manifestgroep Schiedam Verwelkomt Vluchtelingen, opgericht in oktober 2015, is een groep vrijwilligers die activiteiten ontwikkelt gericht op het vergroten van draagvlaak voor de opvang van vluchtelingen. Het programma van dinsdag 20 juni wordt georganiseerd met ondersteuning van Stichting Meredia, DOCK Schiedam, VluchtelingenWerk Schiedam en Willemijn Cerutti vanceruttifilm.nl.

Contact en informatie:

schiedamverwelkomtvluchtelingen@meredia.nl

Wim van der Eijk, 0622572398

Juan Heinsohn, 0643443983

Internaional dag van de vluchteling
Internaional dag van de vluchteling

 

 

 

UITNODIGING DISCRIMINATIE VERSUS WELKOM

Filmverslag van de de Internationale Dag van de Vluchteling

 

 

Uitnodiging Dag van de Vluchteling

2016 Poster-20-juni

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nieuwsbrief 2, 7 april 2016 (klik voor vergroting)

nieuwsbrief deel 1
nieuwsbrief deel 2

Uitnodiging woensdag 11 mei (klik voor vergroting)

Uitnodiging

Nieuwsbrief , oktober 2015  – januari 2016 (klik voor vergroting)

Nieuwsbrief voor op de site v1
Nieuwsbrief voor op de site v2